Kleine ondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling wordt geheel herzien, alleen de naam blijft hetzelfde. De kleineondernemersregeling houdt nu in dat u geen btw aan uw klanten in rekening brengt en u ook geen btw meer af aan de Belastingdienst afdraagt. Dit laatste betekent dus dat u de btw over zakelijke kosten en investeringen niet meer kunt aftrekken. In beginsel hoeft u ook geen btw-aangifte meer te doen.

De nieuwe regeling is van toepassing als:

  1. U zich uiterlijk 20 november 2019 aanmeldt bij de belastingdienst, dit kan hier.
  2. Uw omzet per kalenderjaar NIET groter is dan € 20.000.
  3. U een natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden bent maar nu ook voor rechtspersonen (zoals stichtingen, verenigingen en bv’s)
  4. U meedoet voor minimaal 3 jaar, kunt tussentijds niet stoppen, tenzij uw omzet in 1 kalenderjaar groter is dan € 20.000, dan vervalt uw deelname aan de KOR. U moet dit door geven, dit kan hier dit hier.

Check hier of u mee kunt doen — hulpmiddel Kleineondernemingsregeling

Nieuwe regeling is niet altijd voordelig

Indien u ieder jaar btw terugkrijgt is meedoen in beginsel niet voordelig, want terugvragen is dan niet meer mogelijk. Ook indien u de komende 3 jaar een grote investering gaat doen dan kunt u de btw over die investering niet meer aftrekken. En let ook op dat als u heeft geïnvesteerd, in dat geval moet u misschien uw btw-aftrek herzien.