Binnenkort krijgen mensen met een eenmansaak een nieuw BTW-identificatienummer toegestuurd van de Belastingdienst.

Gelukkig, omdat uw zo persoonlijke en privancy gevoelige BSN-nummer niet meer de basis is.

Vervelend omdat facturen, briefpapier, internetsite en andere communicatiemiddelen moeten worden aangepast.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vorig jaar kenbaar gemaakt dat het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het BTW-nummer van ondernemers die een eenmanszaak hebben strijdig is met de privacywet. Bijzonder dat de belastingdienst dat niet eerder zelf heeft kunnen bedenken. Het nieuwe nummer bestaat uit negen willekeurige cijfers. Het nieuwe nummer is een persoonlijk, uniek nummer waarbij de negen cijfers die eerst het BSN van de ondernemer waren nu willekeurige getallen zijn. Voor de rest blijft alles hetzelfde. De privacy van de ondernemer is hierdoor straks dus beschermd.
Het oude nummer moet echter ook nog gebruikt worden. Immers, de ondernemer moet wel zijn oude BTW-nummer blijven gebruiken voor het doen van de BTW-aangifte (tool) en in verdere contacten met de Belastingdienst. Kennelijk was het niet mogelijk dit bij de belastingdienst tijdig aan te passen.

Let overigens op! De EU heeft regels vastgesteld voor ondernemers die een website hebben. Een van de regels is dat het btw-nummer op de website moet staan.